Före & efter operation

Hej, i detta inlägg tänkte vi ge er en inblick på hur det går till före och efter operation. Det första som händer när du kommer in för operation är att träffa narkosläkare och de kirurger som ska operera dig, allt för att du ska känna dig helt trygg och ha ytterligare en möjlighet att ställa frågor inför överviktsoperationen.

Före operation: 

På operationsdagen kommer du till oss på Aleris Plus på avtalad tid och blir inskriven och vägd. Innan överviktsoperationen får du träffa narkosläkare och de kirurger som ska operera dig, allt för att du ska känna dig helt trygg och ha ytterligare möjlighet att ställa frågor inför överviktsoperationen. En sjuksköterska går igenom praktisk information och förberedelser med dig.

Under operation:

Under överviktsoperationen är du sövd. På operationssalen arbetar ett mycket kompetent team med lång erfarenhet. Här blir du omhändertagen av erfarna kirurger och operationssjuksköterskor samt ett narkosteam bestående av narkosläkare och narkossjuksköterskor. Operationen sker med så kallad laparoskopi, det vill säga titthålskirurgi, som endast efterlämnar några små ärr på buken. Hela överviktsoperationen inklusive procedurer före och efter själva ingreppet tar ca en och en halv timme. 

Efter operationen:

Efter ingreppet kommer du till vår uppvakningsavdelning där vårdsköterskorna tar hand om dig. Du är under observation i två timmar. Redan inom de två timmarna ska du vara uppe på benen och promenera försiktigt samt börja dricka vatten. En kort operationsprocess samt att du är uppe och går tidigt efteråt minskar risken för komplikationer.

Du stannar på vårdavdelningen en natt och åker hem dagen efter. 99% av våra patienter mår så bra dagen efter operationen att de kan gå hem redan vid lunch.

Det kommer att finnas andra patienter på vårdavdelningen tillsammans med dig, detta skapar möjlighet till samtal och du har chans att hitta vänner för livet. Alla patienter sover över till dagen därpå.

 

Dagen efter operationen: 

Innan hemgång serveras du anpassad frukost, mellanmål och lunch enligt våra kostrekommendationer. 

Under förmiddagen får du gruppinformation av dietist och läkare om vad du bör tänka på den närmaste tiden vad gäller medicinering, sårvård, egenvård, diet, fysisk aktivitet och uppföljning. Du ansvarar själv för att ta de blodförtunnande sprutorna de första tio dagarna efter operationen. Vi visar hur du tar dessa. Om allt känns bra för dig skrivs du ut efter lunch och får åka hem. Du får också med dig ett sjukskrivningsintyg hem.

 

Uppföljning enligt vårt supportprogram

Du har under hela det första året tillgång till läkare, sjuksköterska och dietist. Tveka aldrig att kontakta oss. Följande avstämningar ingår dessutom enligt vårt supportprogram:

  • Du får direktnummer till vår kirurgjour  och vår dietist som i princip är tillgängliga dygnet runt.
  • Återbesök hos sköterska och dietist efter två veckor för borttagande av agraffer och återkoppling kring hur det går med maten. Bor du långt bort kan du ta bort agrafferna på din vårdcentral. Då ringer dietisten upp dig istället.
  • Återbesök eller telefonuppföljning med dietist 3-5 månader efter operationen, om du vill. Besök bokar du själv.
  • Ett års kontroll: Kontroll av blodprover och du väljer sedan själv om du önskar brevsvar, telefonkontakt med läkare eller återbesök hos läkare och/eller dietist.
  • När du mår bra rapporterar vi över dig till din husläkare för årlig uppföljning.

 

BariBuddy

Till din hjälp finns en app som hjälper dig hålla reda på det praktiska. Appen heter BariBuddy och via oss får du tillgång till den i två år. Läs mer

Här kan du ladda ner mer info om Gastric sleeve och Gastric bypass

Gastric bypass (pdf)

Gastric sleeve (pdf)