Kostråd före och efter en överviktsoperation

frukt-1200x700.jpg

Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med din viktnedgång och hitta ett sunt och hållbart ätbeteende som är anpassat efter dig och din vardag. Aleris dietist hjälper dig både före och efter överviktsoperationen.

Så hjälper dietisten dig

Innan operationen

Innan överviktsoperationen får du träffa dietisten för ingående information om vad och hur du ska äta den närmaste tiden efter operationen och i ditt nya liv. Du kan ställa frågor och ni går igenom den lågkaloridiet du ska hålla veckorna innan överviktsoperationen.

Efter operationen

Du får ytterligare tips och kostråd efter din överviktsoperation i samband med utskrivningen. Tre dagar efter din operation ringer dietisten upp dig och ser så att allt fungerar. Dietisten svarar på alla eventuella frågor. Efter det har ni kontinuerlig kontakt och dietisten finns tillgänglig till dess att du känner dig trygg med din kosthållning. 

Det är du som måste göra jobbet men dietisten kommer att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med ditt sunda liv. 

Följ alltid dietistens råd

Ät och drick långsamt. Ät regelbundet 6 små måltider per dag. Drick 1,5-3 liter vätska under dagen och hoppa aldrig över en måltid. Dietisten kommer att ge dig den information du behöver för bästa resultat efter din överviktsoperation.

Kost inför din överviktsoperation

För att nå din målvikt inför operationen rekommenderar vi att du följer en pulverdiet (LCD/VLCD-kost).

  • Välj en komplett kostersättning (ej måltidsersättning).
  • Fördela antalet påsar jämnt över dagen.
  • Ät enbart pulverdiet och ingen annan mat eller dryck som ger energi.
  • Drick mycket vatten – gärna mer än 2 L dagligen (även smaksatt och kolsyrat går bra).
  • Kaffe och té utan socker och mjölk går bra (sötningsmedel är ok).

 

Flytande kost efter överviktsoperation, vecka 1-2

Under dina två första veckor efter operationen ska du enbart äta flytande kost. Konsistensen ska vara helt slät utan bitar (inte större än risgryn). Den behöver inte vara tunnflytande men tänk på att den inte heller får ha purékonsistens utan ska rinna i en jämn ström när du häller den. Använd en mixer för att göra släta soppor och smoothies.

Purékost efter överviktsoperation, vecka 3-4

När du har avslutat den flytande kosten övergår du till att äta purékost/mosad mat. Konsistensen ska vara slät och utan bitar, men fastare i konsistensen än när du åt flytande. Helt kött mixas tillsammans med lite vätska (mjölk, vatten, buljong) till slät konsistens. Mjuka och redan konsistensanpassade livsmedel går bra att mosa väl med gaffeln.

Introduktion av livsmedel, vecka 5

Om du har tolererat purékosten är det nu dags att försiktigt börja med fast föda. Nya livsmedel ska introduceras efter hand. Börja med livsmedel som är lättuggade och mjuka och tugga maten väl. Det är vanligt att man inte tål vissa typer av mat de första månaderna efter operationen.