Frågor och svar om överviktsoperationer

Allvarlig receptionist 1200x700.jpg

En överviktsoperation innebär en stor förändring och det är naturligt att ha många frågor inför ingreppet. Här har vi svarat på några av de vanligaste.

Det är väl bara att äta mindre och röra sig mer så går man ner i vikt?

Det är sant, men ändå inte. Energiprincipen gäller, så om du äter mindre än du bränner så går du back och därmed ned i vikt. Sant. Men kroppen är inte så enkelt konstruerad -den gör allt för att motverka svält.

Så även om man bantat och gått ner i vikt en period, så går man förr eller senare upp igen. Detta är inte dålig karaktär - det är biologi. Fetmakirurgi bryter detta och är därför mer effektivt. Läs mer om hur hormoner påverkar vikten.

Det är väl fusk att göra en överviktsoperation?

Om man tycker det är ”lätt” att äta 6 gånger per dag på fasta tider, äta på 20-30 minuter, inte dricka till maten, ha med sig vattenflaska och dricka 1,5 liter per dag mellan måltiderna, ta vitamintabletter varje dag livet ut, träna regelbundet samt ha läkarkontroller årligen resten av livet.

De flesta tycker inte detta är ”lätt”, det innebär att strukturera upp sitt liv på ett sätt som de flesta av oss andra aldrig skulle orka med.

Hur länge är jag sjukskriven efter en överviktsoperation?

De flesta behöver två till fyra veckors sjukskrivning efter en överviktsoperation. Detta är individuellt och är avhängigt vilket sorts arbete du har och om förloppet varit komplikationsfritt. Socialstyrelsens rekommendation är två veckors sjukskrivning.

Hur länge är man inlagd på kliniken efter överviktsoperationen?

Cirka 90% av våra patienter går hem vid lunchtid dagen efter operation. Man får då med sig ett journummer till vår kirurg som är anträffbar dygnet runt.

Tappar jag håret efter överviktsoperationen?

Många upplever att de tappar en hel del hår efter operationen. Håret brukar återfå sin normala tjocklek när en ny stabil vikt är uppnådd.

Varför är det viktigt att gå ned i vikt veckorna före operationen?

a) Det är en stor operation. Om du är i så god fysisk form som möjligt innan så blir perioden efter operationen lättare.

b) I de fall patienten har ökat i vikt eller inte gått ner i vikt är levern ofta stor (fettlever). Det gör att operationen blir tekniskt komplicerad (det blir trångt i bukhålan) och mer riskfylld. Vid fettlever ökar risken för blödning och för läckage i skarven mellan magficka och tarm. Magsäcken ligger under vänster leverlob och om patienten har en stor fettlever kan det bli svårare att utföra ingreppet.

Om patienten har gått ned cirka tio kg i vikt före operationen kan man förvänta att cirka två kg har försvunnit från levern, som därmed har minskat i storlek och blivit normal.

c) I de fall som patienten går ner i vikt före operationen sker viktnedgången efter operationen inte lika fort. Det är en fördel då det kan vara belastande för kroppen att gå ner mycket i vikt på kort tid.

Hur är det med plastikkirurgiska ingrepp för att ta bort överflödig hud efter operationen?

Huden kan bli slapp, speciellt den första tiden efter en magsäcksoperation. Detta blir vanligtvis bättre efter en tid men huden behöver längre tid för att dra ihop sig än det tar för kroppen att gå ned i vikt. Vi rekommenderar dig att vänta med plastikkirurgiskt ingrepp tills två år har gått efter operationen. Detta för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Plastikkirurgi i den första fasen då man är undernärd medför stora risker för komplikationer och infektion; resultatet blir inte bra. Det vanligaste problemet är att patienten har överskottsskinn på buken (ett så kallat förkläde) och cirka hälften av patienterna har behov av ett plastikkirurgiskt ingrepp i framtiden. Vi tar upp denna diskussion vid slutkontrollen efter ett år, och gör då en planering.

Förändras möjligheten att bli med barn?

Reducerad fruktbarhet är vanlig hos kvinnor med allvarlig fetma. När man går ned i vikt är det vanligt att chanserna att bli gravid ökar. Därför är det viktigt att vara noggrann med preventivmedel efter operationen.

Vi rekommenderar att man som kvinna inte blir gravid det första året efter operationen, speciellt inte den första tiden. När man uppnått en stabil vikt och fått ett bättre näringsstatus, kan man börja planera för en graviditet.

Risken för komplikationer i samband med graviditet och förlossning är förhöjd vid övervikt. Graviditet efter överviktskirurgi innebär dock också en viss ökad risk för komplikationer och det är därför viktigt med extra kontroller hos barnmorska och gynekolog även efter operationen. Blodprover och näringsstatus behöver kontrolleras, liksom fostrets tillväxt.

Vilka är de vanligaste komplikationerna efter en gastric bypass/gastric sleeve?

Alla behandlande sjukvård innebär risker. Läkemedel har biverkningar, operationer har komplikationer. Detta gäller även gastric bypass och gastric sleeve naturligtvis.

Den känsligaste perioden är första 1-2 veckorna, medan operationssömmarna läker i kroppen. De komplikationer som då kan inträffa är läckage, blödning respektive stopp eller trångt i tarmpassagen för födan.

Läckage leder till bakterieinfektion i bukhålan, symtomen är feber och buksmärta. Drabbar ca 1%. Vi åtgärdar lindrigare fall med antibiotika enbart, men är generellt liberala med ny titthålsoperation för dränage och åtgärd av läckaget.

Blödning ger blodtillblandade svarta avföringar. Drabbar ca 1,9%. Ofta går blödning över spontant, men vid behov behandlar vi med såväl blodtransfusion som ny titthålsoperation.

Stopp eller trängsel i tarmpassagen drabbar ca 1%. Oftast åtgärdar vi detta med ny titthålsoperation.

Avseende tarmvred efter gastric bypass, s.k. slitsherniering, se särskild rubrik.

Utöver ovanstående finns den allmänna risk som alltid är förknippad med operationer; sårinfektion, lunginflammation osv. Omvänt, chansen att gå igenom hela läkningen utan komplikationer är drygt 89%.

Vi kommer att hjälpa dig med alla komplikationerna ovan, bara du hör av dig till oss på vår jourtelefon så fort du inte mår bra.

Hur vanligt är det med tarmvred efter en gastric bypass?

Tarmvred efter gastric bypass drabbade fram till 2010 8-10%. Sedan man började fästa slitsarna under primäroperationen så att tarmarna inte kan röra sig lika fritt i buken drabbar detta numera knappt 1%. Och skulle man få denna komplikation går det utmärkt att åtgärda med en liten ny titthålsoperation. Övriga komplikationer kommer tidigt i förloppet och åtgärdas då.

När får jag snusa/röka igen efter min magsäcksoperation?

Det bästa är att sluta med helt rökning och snusning när du vet att du ska överviktsoperera dig. Vi avråder från att snusa /röka 2 veckor innan din operation och 5 veckor efter då sårläkningen försämras. Använd istället nikotinplåster vid behov.

Får jag dricka kolsyrat vatten efter överviktsoperationen?

Vänta gärna med det till du börjar med vanlig mat, eftersom kolsyran kan ge besvär med gaser/rapningar och öka smärtan i magen den första tiden. Prova dig fram med lätt kolsyrat vatten.

Får jag använda halstabletter/tuggummi?

Vänta gärna med de dem första veckorna efter operationen, därefter välj ett sockerfritt alternativ. Tuggummi kan ge gaser då vissa sväljer mycket luft. Dessa gör också att du hela tiden håller munnen ”fuktig” istället för att dricka små mängder vatten mellan måltiderna, då blir det att man inte får i sig tillräckligt mycket vätska.

Varför är jag vit på tungan efter min viktoperation?

Vit beläggning på tungan som ger dålig andedräkt och minskad aptit är vanligt. Det kommer oftast i samband med dieten inför operationen och under flytperioden efter operationen. Detta beror på att kosten är flytande. Detta kan man ofta få bort genom att borsta tungan ofta med mjuk tandborste eller använda tungskrapa. Det går också bra att skölja munnen med vichyvatten.

När går det bra att ha sexuellt umgänge efter gastric bypass-operationen?

När du känner för det går det bra, men tänk på att skydda dig eftersom många blir mer fertila i samband med viktnedgång.

Får jag tillgång till er app?

Ja, som extra stöd före och efter din operation får du tillgång till vår app i 2 år.

Boka gärna in dig på ett konsultationsbesök eller kontakta oss så så berättar vi mer.

Kontakta mig om överviktskirurgi