Framgångsfaktorer och fallgropar

joggere-1200x720.jpg

Kan man gå upp i vikt efter en överviktsoperation? Svaret är JA. Däremot är överviktsoperationer den behandling av fetma som är mest effektiv.

De flesta håller vikten efter operation

Vi vet att cirka 80% av de som genomgått en gastric bypass håller sin vikt 10-20 år efter operationen. Efter en gastric sleeve finns inte någon långtidsdata ännu för att fastslå några exakta siffror.

Vi vet också att vid vanlig ”bantning” är det endast 3-5% som håller vikten 5 år efter sin viktnedgång.

Krav på dig som patient

Före och direkt efter magsäcksoperationen är det en hel del att hålla reda på; viktnedgång innan operationen, recept, kostupptrappning, blodförtunnande sprutor med mera.

Vi hjälper dig så mycket som behövs, men det är bra att vara noggrann och ta ett moment i taget. När sedan de första 6 veckorna efter din gastric sleeve är avverkade, så går allt ut på en och samma sak: att lära sig stabila rutiner.

Det kommer att ta 3-6 månader att komma in i nytt sätt att äta, dricka, träna och ta vitaminer. Denna period gör du ”jobbet” (koppla på din envisa sida!), och målet är att lära sig goda vardagsrutiner. När allt fungerar så går sedan livet som överviktsopererad av sig självt -som på autopilot.

Varför går man upp i vikt efter överviktskirurgi?

Anledningen till detta är i regel att man inte följer de kostrekommendationer man fått av sin klinik efter kirurgi. Det vill säga; äta 6 små måltider per dag av näringsrik och proteinrik mat. När energiintaget blir större än utgifterna går man upp i vikt.

Det vi på Aleris Obesitas upplever vara de vanligaste orsakerna till viktuppgång efter gastric bypass eller gastric sleeve är att personen:

  • Har fel inställning från början. Man är inte beredd att ens försöka följa de rekommendationer man fått utan förlitar sig helt och fullt på sin operation. Detta ger ofta ändå en viktnedgång initialt eftersom man i början är väldigt begränsad i hur mycket man kan äta, vad man tål och eftersom aptiten är låg. Med åren blir dock operationen ”tåligare” vilket gör att när man slarvar med sina rutiner kan man äta större och större portioner och kan bli mer tolerant för fett- och sockerrik mat.
  • Får mindre hjälp/effekt av sin operation. En del patienter upplever att de fortfarande är hungriga, får inga eller mindre symtom vid större portioner och dumpar inte på fett eller söta livsmedel. Om man inte är väldigt noggrann med sina matrutiner kan detta med tiden leda till viktuppgång.
  • Töjer ut magsäcken. Den smala rörformade magsäcken efter en gastric sleeve kan man töja till viss del, så att hela tiden pusha gränserna kan leda till detta. Efter en gastric bypass töjer man i regel inte sin lilla ”ficka” nämnvärt, däremot vänjer man tarmen vid att ta emot mera mat och jobba undan den mer effektivt. Med tiden smyger sig därför vikten uppåt igen.
  • Dricker till maten. Vi avråder från att dricka till maten efter en överviktsoperation av den anledningen att man sköljer ur den lilla magen vilket leder till att man snabbare blir hungrig igen och kan äta mera. Detta gör med tiden att energiintaget blir större och vikten kan smyga sig uppåt.

Sammanfattningsvis: I det långa loppet kommer man långt på att vara motiverad inför sin viktoperation, jobba in rutinerna med 6 små måltider per dag och att undvika att dricka till maten. De allra flesta når strålande resultat och får som många av våra patienter beskriver det ”ett nytt liv”.