Annika Svensson

annika-svensson-1200x700.jpg

Annika Svensson har totalt gått ner 67 kg efter sin gastric bypassoperation hos Aleris Obesitas, och är i bättre form vid 45 års ålder än hon var vid 25. Läs hennes egna ord om både den mentala och fysiska resan.

Sedan övre tonåren har jag ständigt kämpat med min vikt. 1996 gjorde jag en VBG (vertikalt bandad gastroplastik) och hade då en startvikt på 138 kg. På den tiden var det den vanligaste operationen vid svår fetma. Man hade börjat med gastric bypass (GBP) men det var lite nytt och det skrämde mig lite. Med facit i hand kan jag säga att jag ångrar att jag inte valde den metoden istället. De sista 20 åren har jag nämligen pendlat mellan 75 och 105 kg. Jag hade inga problem att äta efter min VBG och jag kunde äta både sött och fett utan att det hände något.

Jag har varit med i viktväktarna otaliga gånger på dessa år och jag har även gått på Friskis och Svettis från och till. När jag närmade mig hundra fick jag panik och tokbantade men kilona kom ALLTID tillbaka och jag kände att jag orkade helt enkelt inte längre på egen hand. Det hade gått 20 år av ständig kamp och jag behövde mer hjälp än vad jag trodde från början. Jag var livrädd för att hamna på min ursprungsvikt igen och kände att ville göra en gastric bypass så att jag både fysiskt och hormonellt begränsades av att stoppa i mig en massa onyttigheter och minska mina starka hungerkänslor.

Jag har vägt fördelar och nackdelar mot varandra gällande att genomgå en gastric bypass och kommer alltid fram till att fördelarna överväger. Jag blir inte yngre och min höga vikt slet enormt på mig både psykiskt och fysiskt.

Så kom äntligen dagen då jag under Aleris Obesitas trygga vingar började min viktresa en gång till. Denna gång var jag dock äldre och som jag ser det lite visare. Jag har förstått att det är ingen ”quick fix” och jag hade innan operationen tagit kontakt med en sköterska där jag fick prata om de bakomliggande orsakerna till min övervikt. Under månaderna efter operationen gick jag regelbundet till henne för att försöka reda ut vad som fick mig att äta så fel under alla år. Men framför allt ville jag lära mig hur jag ska undvika för att inte hamna där igen. Jag ville förstå ”varningssignalerna”.

Idag kan jag med trygghet säga att jag har förstått hur jag fungerar. Det är ingen dans på rosor utan jag måste då och då påminna mig själv om att fallgroparna finns men jag har idag ett helt annat tänk och kan oftast bara hoppa över gropen. Skulle jag någon gång ”trilla dit” så blir det bara ett kort fall.

Jag vill även berätta att jag har turen att ha fått både bukplastik och bröstlyft beviljade och det har betytt så oerhört mycket för mig. Tappar man mycket vikt så blir lätt kostymen lite stor och då är det fantastiskt att möjligheten finns att få korrigerat detta, och även detta har jag fått hjälp med av Aleris Obesitas i Malmö. Jag har under hela resan känt att personalen på Aleris inte varit långt borta. Behöver man till exempel stöd i kosthållningen är dietisten bara ett mail borta. Har man kämpat i många år och känner att det inte finns något ljus i tunneln kan jag varmt rekommendera detta fantastiska verktyg som en GBP är. Märk dock att jag skriver verktyg….. För det är precis vad det är. En hjälp till dig att nå dina mål.

/Annika Svensson