"Jag har äntligen tagit makten över mitt liv"

michelle-1200x700.jpg

Min resa startade i början av tonåren. Jag var en aktiv fotbollstjej som tyvärr åkte på en djup depression. Depressionsmedicinen gjorde att jag gick upp 20 kg på en månad och jag gick från att vara en vältränad tjej till knubbig.

Viktuppgången gav mig ännu mera ångest och mitt matmissbruk började. Jag ökade snabbt i vikt. Trots att jag försökte gå ner i vikt slutade det med att jag gick upp igen – plus lite till. Efter två täta graviditeter låg min vikt på 128kg. ÅNGEST! Jag hade inga kläder som satt bra, kände mig aldrig vacker och ville inte att min man skulle få se min kropp.

Under en tioårsperiod kämpade jag med min vikt, provat diverse olika dieter och träningsformer. Men ingenting gav något bestående resultat och till slut fick jag nog! Till slut ringde jag till vårdcentralen och bad om en gastric bypass operation. Jag fick träffa en dietist som berättade om eventuella komplikationer med operationen. Jag kände att chansen att få tillbaka en kropp att trivas i var värt eventuella nackdelar.

Jag vågade inte hoppas på något

Jag gick på ett informationsmöte om överviktsoperationer som Aleris Obesitas höll. Det var många andra där och jag var nervös, jag vågade inte hoppas på något. Obesitasteamet berättade om hur operationen skulle gå till, hur man mår efter och hur kosten skulle skötas.

Efter konsultationen fick jag till min lycka beskedet om att jag skulle få genomgå en operation. Jag var så glad att jag skulle ha kunnat börja gråta.

Att leva på modifast veckorna innan operationen var ingen höjdare, men jag hade motivationen eftersom jag visste att det var början på mitt nya liv. Natten till operationen kunde jag knappt sova för att jag var så nervös. Tankar om vad som skulle hända innan operationen blandades med vad som skulle hända under och efter.

Jag checkade in på sjukhuset, fick byta om och göra en sista vägning. Sedan var det bara att vänta tills det var min tur att rullas in på operation. När jag sedan vaknade mådde jag fruktansvärt illa. Jag fick medicin för att underlätta illamåendet och de fantastiska sköterskorna fanns där och hjälpte mig med allt.

Sen sov jag i princip bara, sov och drack vatten. Dagen efter fick jag åka hem. Jag hade ont i såren men njöt, trots smärtan, av varenda sekund av mitt nya liv.

Från 128 kg till 101 kg på tre månader

Nu är det snart 3 månader sen jag opererade mig och jag mår bättre än någonsin. Jag har en helt annan ork både fysiskt och psykiskt. Jag har redan gått ner 27 kg och förlorat cirka 31 cm i midjemått. Jag kan äta nästan vad som helst, det svåra är att komma ihåg att äta, för jag har inga direkta hungerskänslor.

Det är helt otroligt hur mitt liv har vänt. Från 128 kg till 101 kg på 3 månader! Jag har äntligen tagit makten över mitt liv och kan leva som vem som helst. Det är en helt fantastisk känsla!