"Kilona bara rasar, minus 18 kilo på fyra månader"

camillaa-1200x700.jpg

För ett halvår sedan genomgick jag min Gastric Sleeve operation och från den dagen lever jag så mycket enklare, så mycket gladare, jag behöver inte tänka på vikten längre.

Det var årlig kontroll hos skolsyster i början på höstterminen i sjuan, vägning, mätning och allt vad det innebär. Jag åt ett kokt ägg till frukost och ångrade mig, att jag inte hade bantat innan, det var inget roligt att visa för henne hur mycket jag vägde. Det var mitt första Bantarminne och min första notering i almanackan hur mycket jag vägde.

Alla bantningskurer, tid och besvikelser

Jag byter gym med får ny kostrådgivare och ny PT, är taggad när jag vägs/mäts in, får mitt nya träningsprogram och goda kostråd. Min inställning till träning och bantning har under åren fram till nu ändrat karaktär, mina mål har ändrats.

Jag ser på mina föräldrar som bara är 20 år äldre än mig, hur dålig kondition de är i på grund av dålig kosthållning, övervikt, för hög alkoholkonsumtion och total avsaknad av fysisk aktivitet.

-Jag vill inte se ut som de när jag är 70 år.

Jag har också två bröder, båda rejält överviktiga, den ena även gravt alkoholiserad. Den andre gör hösten 2015 en Gastric bypass operation, betald av Landstinget, deras situation skrämmer mig, vi är ju ändå syskon.

- Tänk om jag blir som dem?!

Tänk om jag blir som dem?!

Jag slutar röka på hösten, har dock aldrig varit någon storrökare men ändock, 3-5 cigaretter per dygn. Jag har aldrig varit resultathungrig inom sport, men har alltid varit rörlig, aldrig stillasittande. Varken som barn eller vuxen. Jag har hållit på med hästar, dansat, simmat, ja, rört på mig.

Någon gång vid 44 årsåldern, fick jag för första gången träning på recept, började Spinna, Jag ville väl egentligen ha hjälp att gå ner i vikt men eftersom jag är den jag är som person tyckte husläkaren att jag skulle fixa gå ner i vikt själv.

Alla invägningar, alla kurer, all tid, alla besvikelser, alla pengar… Från 12 till 49 år.

Sabbatsbergs Sjukhus kändes tryggt

På sommaren , när jag ska ta en Selfie, men det går inte att få till ens mitt ansikte, som jag ändå accepterat, ögonen var smala som springor på grund av kinderna blivit så tjocka. Jag börjar googla på fettsugning. Hittar några kliniker i närheten, känner att det är väldans dyrt. Jag ringer en väninna för att ventilera lite.

Efter bollande och några svängar framför spegeln inser jag att det inte räcker att suga fett på magen och/eller rumpan, jag skulle ju behöva bli av med fett från hårfästet ner till fotknölarna. Jag börjar googla på gastric bypass/sleeve istället.

När vill du operera dig?

Jag inser att jag inte kommer få OP betald av Landstinget då jag bara lyckats pressa upp mig i 31 BMI. Jag hittar Sabbatsbergs Sjukhus, det känns tryggt. Ringer och bokar mig för ett informationsmöte. I samband med mötet kunde man även boka ett individuellt läkarbesök, jag gjorde det också.

Jag letar upp alla mina viktanteckningar genom åren, gamla foton, foton på mig som groteskt fet och något enstaka som jag skulle vilja se ut igen, jag känner mig förberedd inför läkarbesöket. Jag får först träffa sköterskan, sedan läkaren. Berättar att jag bantat ”hela livet” och hur mycket jag väger.

- När vill du operera dig? Frågar läkaren.

Öhhhhh, oj, hoppsan, var det så enkelt?

- Operera mig?! Jaha tänkte jag – ska jag göra det?

Jag behövde inte ens fundera OM jag skulle göra det, bara NÄR! Nu var det 1 september, de erbjöd mig operationstid 15 september.

Det kändes väldigt snabbt inpå så jag svarade att jag skulle hem och fundera. Men nästan redan på hemväg tänkte jag, -Vad är det att be för? Ringde och sa att jag tackar ja till operation den 15 september. Det blev ju lite snabbt på, provtagning och förberedelser.

Dag ett i mitt nya liv

En vecka innan operation

  • Ordinerad enbart flytande kost med MODIFAST, det gick helt problemfritt, inte ett enda snedsteg.
  • Flera kg nedgång bara den veckan, så motiverande!

Operationsdagen

  • Operationsdagen, min yngsta dotter skjutsar mig till Sabbatsberg.
  • Vänligt bemötande, trevligt rum, mysig mjuk morgonrock med rosor som luktade sköljmedel. En god bok, det var bara att vänta på min tur att bli opererad.
  • Jag bliv inrullad på operation vid 13-tiden
    Kändes som DAG ETT i mitt Nya Liv…

Efter ingreppet

  • Lite trött, lite öm, men så glad, så mycket motivation.
  • Åker raka vägen upp till Järvsö. En plats med lugn och ro, tid och rum för återhämtning.

Minus 18 kilo på fyra månader

Kilona bara rasar, 18 kilo på 4 månader, 24% av min ursprungsvikt, det är roligt att ställa sig på vågen och framför spegeln. Blev lite orolig när nedgången stannade av, fick den där känslan när man bantar, -nu går det bara uppåt igen! Men vikten stannade. Inga problem att äta, fick snabbt in vanan med mellanmål, lite svårt att dricka i början. Kom snabbt igång igen med träning, underbart känna skillnaden från hur många fler kilo jag tidigare bar runt på som gjorde det så jobbigt att röra sig.

Glädjen att byta ut garderoben, jag har gjort det två gånger! Säger bara -TraderaMera, både köp och sälj, Jag älskar att ha hittat min stil.

Ett råd till Dig som funderar att göra en gastric sleeve operation, -Tveka inte, gör det bara! Jag har så mycket positiv energi, livet är så mycket enklare…Hela Jag mår så bra, både på ut- och insidan.

Vänligt bemötande av all personal, tack för att ni finns!