Martha Dahl

marta-dahl-1200x700.jpg

Marta Dahl född 1970 genomförde en Gastric Bypass

Mina viktproblem kom efter graviditeten

Mina viktproblem kom efter min graviditet där jag gick upp 30 kg i vikt, en övervikt som jag sedan haft svårt att bli av med. De senaste 12 åren hade jag testat allt. Jag har bantat, gått hos dietist, provat läkemedel och gått i terapi, men inget gav något bestående resultat. Med åren fick jag också en del hälsorelaterade sjukdomar till följd av min fetma. Höga blodfetter, reflux, svettningar, gallbesvär, PCOS och jag blev allt mer deprimerad.

Skärp dig så går du ner i vikt

Omgivningen sa åt mig att skärpa till mig – ät mindre och träna mer så går du ner i vikt! Detta tog jag fasta på och kämpade under ett års tid och lyckades gå ner 8 kg. Men efter en semesterresa började vikten gå uppåt igen och vips var jag tillbaka på ursprungsvikten med några extrakilon till och med.

Efter att ha sett hur bra det gått för min väninna efter hennes gastric bypass beslutade jag mig för att också genomgå en överviktsoperation. Jag vägde då 80 kg och hade ett BMI på 32.  Min vikt var för låg för att få operationen på remiss så därför bestämde jag mig för att inte invänta BMI 40 och bli mer sjuk och mer deprimerad utan jag valde att betala operationen själv.

Operationen var min utväg

Innan det var dags för operation har jag haft två riktigt jobbiga månader. Jag blev inlagd på sjukhuset med lunginflammation och blodförgiftning och mitt psykiska tillstånd blev ännu sämre. Operationen såg jag som den enda utvägen för mig.

Så hände det! Den 19 april blev jag född på nytt! Jag åkte till Aleris Obesitas klinik i Malmö som ett vrak. Efter narkosen vaknade jag som en helt annan person – fullt av energi, hopp och glädje! Jag kände en större förändring i mitt psyke än i min kropp. Underligt och fantastiskt.

Jag har rasat i vikt. Efter bara 2 månader kunde jag köpa kläder i normala storlekar. Sommaren blev fantastisk. Jag åt allt, bara i små portioner, kände mig pigg och på topp.

Idag väger jag 59kg. Jag har nu inga problem med höga blodfetter, svettningar eller gallblåsan. Min PCOS och mina reflux besvär försvann. Jag är idag så lycklig och har inga tecken på depression längre.