Ett nytt liv 6 månader efter gastric bypass

patient-jojotillgbp.jpg

Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag tagit beslut om magsäcksoperation för länge sedan.

24 augusti, 2017

Så många år av diet, självsvält, hård träning och framför allt misslyckande jag hade besparat min kropp och mitt psyke. På informationsmötet hos Aleris Obesitas i Malmö föll polletten ner. Det var inte mig det var fel på; jag hade varken dålig självkontroll eller oförmåga att gå ner i vikt. Uppgiften i sig var omöjlig. Jag som så många andra är trots allt experter på att gå ner i vikt. I omgångar har jag gått ner 20 kilo (för att sedan gå upp 30 kilo), gått ner 35 kilo (för att sedan gå upp 40 kilo igen).

Jag visste att en magsäcksoperation i sig inte löser några problem. Jag skulle fortfarande få kämpa för att gå ner i vikt. Göra aktiva val i vardagen, så som att äta näringsrik, proteinrik kost, äta regelbundet, äta vitaminer och träna för att bibehålla muskelmassa. En operation är inte en lösning, det är ett verktyg. Det var läkarna tydliga med och det är också så jag förhåller mig till min gastric bypass. När allt kommer omkring är så INGENTING gratis. En magsäcksoperation är ingen ”genväg”, ”fusk” eller ”quick fix” som man fått höra genom åren. Att gå ner i vikt är hårt arbete, men det blir så mycket lättare att lyckas med rätt verktyg.

Vägen är inte och har inte varit spikrak. Veckorna efter operationen mådde jag dåligt. Psykisk och fysiskt. Jag ångrade mig, ifrågasatte vad jag hade gjort. Nu kunde jag ju inte äta allt jag tidigare brukade trösta mig med och jag råkade ut för komplikation, inflammation i bukväggen.

Det är i sådana situationer som vården sätts på prov, och Aleris Obesitas personal hanterade både operation och komplikation med största professionalitet och deras omhändertagande har varit mer än fantastiskt! Jag har aldrig haft så mycket direkt kontakt med läkare som hos Aleris Obesitas, både före och efter operation. Personalens engagemang är fenomenalt.

Idag är det sex månader sedan jag genomgick en gastic byass hos Aleris. Jag har gått ner 39.2 kilo, minskat 14,6 BMI enheter och förlorat 42 centimeter runt midjan. Jag äter 6 gånger om dagen och tränar 4-6 gånger i veckan, för att jag vill, mår bra av det och älskar min spegelbild på gymmet. Genom operationen har så många dörrar öppnats för mig och jag kan ta del av livet under samma förutsättningar som alla andra. Jag har sprungit och lekt obehindrat med mina barn, åkt barnkaruseller utan rädsla för att inte få plats eller att de inte ska hålla och jag har sprungit mitt första 5 kilometers lopp.

Även om jag inte är i mål, om bara sex månader har passerat så har livet förändrats avsevärt redan nu. Jag ser fram emot att fortsätta gå ner i vikt, forma kroppen och för första gången i mitt liv nå en normalvikt och behålla den.