Thomas Gummersson

thomas-gummesson-1200x700.jpg

Thomas Gummesson född 1961 genomförde en Gastric Bypass

Viktigt att verkligen vilja förändra sitt liv

När min diabetesläkare frågade mig om jag inte skulle kunna tänka mig att genomgå en överviktsoperation vägde jag 173 kg, men jag var inte redo för detta då. Det var först något år senare jag kom på andra tankar då det visade sig att en bekant var gastric bypassopererad. Efter flera samtal och många tankar fram och tillbaka bestämde jag mig till slut för att fråga min läkare om det fortfarande fanns chans att få hjälp med en remiss för att göra en gastric bypass. En remiss skickades och jag blev kallad till Aleris Obesitas Skåne för information. Jag blev väldigt väl omhändertagen och fick ställa mina frågor. När jag gick där ifrån hade jag fått en operationstid några veckor fram i tiden.

Pulverdieten innan överviktsoperationen och narkosen kändes jobbigast

Innan operationen skulle jag ju gå ner några kilo i vikt. Att leva på pulver var helt klart det jobbigaste på hela min resa men tack o lov hade jag nära och kära omkring mig som stöttade mig.

Min största oro inför min viktoperation var att sövas då jag tänkte att det är en stor risk att bli sövd när man är så överviktig som jag var. Det som fick mig att släppa dessa tankar var när jag ställde denna risk mot risken att leva med allvarlig fetma.

Operationsdagen hos Aleris Obesitas

När äntligen min operationsdag kom blev jag väl mottagen av personalen på Aleris Obesitas.  Jag fick bra information under det dygn som jag spenderade på kliniken. Det kändes tryggt att åka hem eftersom jag mådde så bra och visste att jag kunde ringa till Aleris Obesitas när som helst. När jag kom hem blev jag också uppringd av en sjuksköterska ett par gånger som frågade hur jag mådde. Under min sjukskrivning var jag väldigt noga med att följa de instruktioner gällande rutiner som jag fått. När jag väl tagit mig igenom kostupptrappningen var det dags att ta tag i vardagen och mitt nya liv. Med betoning på nytt liv!

Har blivit av med både mina diabetesläkemedel och hjärtmedicin

Idag har jag gått ner från 173 kg till 94 kg. Jag har blivit av med min diabetes som jag tidigare fick behandla med sex insulinsprutor per dag och tabletter. Jag stod även på hjärtmedicin som idag också är utsatt. Jag äter enbart de vitaminer som jag blev rekommenderad efter min överviktsoperation. Jag sover bättre då jag slutat snarka och kräver därmed inte lika mycket sömn som innan.  Träning har varit viktig för mig genom hela livet – även som överviktig men det är ännu roligare nu. Jag älskar att cykla – det brukar bli 600 mil om året.

Ingen quickfix

Något som gör mig arg är att det finns många människor som har en massa synpunkter på en överviktsoperation. De verkar tro att det är en quickfix. Jag ser operationen som ett livslångt åtagande – ett jättebra verktyg som jag ska förvalta.

Jag ångrar inte att jag sa nej första gången då min läkare erbjöd mig remiss för en överviktsoperation eftersom jag inte var redo då. Jag tror  att det är väldigt viktigt att man verkligen går ”all in” och är motiverad inför operationen.

Sist men inte minst vill jag tacka Aleris för ett jätte bra bemötande och mina nära och kära som har puffat och knuffat mig under resans gång. Jag trodde aldrig att jag en dag skulle älska att handla kläder!