Livet före- och efter överviktsoperation

- Det känns som att jag har bantat hela mitt liv, men inget fungerar. Jag blir bara tyngre och tyngre. Detta är vardag för många av de män och kvinnor med övervikt som vi träffar på konsultation.

Boka konsultation idag 

Du har funderat, läst på och utvärderat. Nu finns vi här för dig så att du kan ta nästa steg. Boka telefonkonsultation med kirurgläkare idag. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss inom 72 timmar. Skriv gärna om du vill bli kontaktad på mail eller telefon och om det är nån tid som passar dig bättre så gör vi vårt bästa för att tillmötesgå dina önskemål. 

Vi har två moderna kliniker i Sverige med proffsigt team och vårdavdelning; en i Malmö och en i Stockholm där vi bjuder in till läkarbesök. Till våren kommer vi även att öppna upp för informationsmöten och läkarbesök i Göteborg och Umeå och hoppas på fler platser med tiden så tveka inte höra av dig till oss med frågor, fyll i formuläret så ringer vi upp dig inom 72 timmar. Välkommen till Aleris Plus! 

Kontakta mig om överviktsoperation

Jag vill bli opererad i

 

Lever du med övervikt eller fetma? 

Du är inte ensam, i Sverige är hälften av den vuxna befolkningen överviktig och många tampas med frågor och tankar som varför lyckas jag banta men inte behålla min viktnedgång? 

Många gånger leder tankar kring svårigheten med viktminskning till ångest. Det behöver inte vara så. Idag finns operation som alternativ med långvarigt resultat. 

Vill du veta mer om hur Aleris kan hjälpa dig- Boka ditt första möte med kirurgläkare och vårt team på överviktskliniken idag!

 

Vem får göra en överviktsoperation? 

- Privat från BMI 30

Det finns olika sätt att mäta vikt och övervikt på.  Det vanligaste är BMI –Body Mass Index. Formeln är kroppsvikten i kg delad med kroppslängden i meter i kvadrat (kg/m2). Normalintervallet är värde 18,5-25. Värde >25 definieras som övervikt, värde >30 som fetma. Vi på Aleris utför viktoperation från BMI 30 och uppåt. 

 

Räkna ut ditt BMI 

cm
kg

Ditt BMI är

Undervikt (0 - 18,5)

Din BMI tyder på att du är underviktig. En hälsosam kroppsvikt är viktig för god hälsa, många är inte medvetna om att undervikt är negativt för hälsan. För vissa kan det vara svårt att gå upp i vikt. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare eller annan sjukvårdspersonal för råd och vägledning.

Normalvikt (18,5 - 25)

Din BMI visar att du är normalviktig. Överviktskirurgi är inte lämpligt för dig. Viktminskning rekommenderas inte heller, men en hälsosam kost och fysisk aktivitet är bra för att bibehålla god hälsa.

Övervikt (25 - 30)

Din BMI indikerar att du är överviktig. Din hälsorisk kan vara förhöjd, men det här är väldigt individuellt. BMI kan vara vilseledande om du har hög muskelmassa. För att bedöma din hälsorisk är det klokt att använda flera mått. Om du är kvinna och ditt midjemått är större än 88 cm, eller om du är en man och ditt midjemått är över 100 cm, har du ökad risk för livsstilssjukdomar som diabetes typ II, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Det är viktigt att du inte ökar din vikt ytterligare, utan kanske försöker att minska den.
Om ditt BMI är högre än 27 är risken för fetmarelaterade hälsoproblem högre. Nya undersökningar visar att kvinnor med BMI 27,3 och män med BMI 27,8 har en ökad förekomst av högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom.

Fetma (30 - 35)

Din BMI indikerar att du har en hälsoskadlig övervikt. Eftersom du har ett BMI över 30 har du ökad risk att få sjukdomar som diabetes typ II, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, sömnstörningar och belastningsskador. Med ett midjemått på över 88 cm för kvinnor och över 100 cm för män ökar risken ytterligare. Om din vikt är etablerad på denna nivå, du har försökt att gå ner i vikt flera gånger och du har följdproblem, kan överviktsskirurgi vara något för dig. Aleris kan erbjuda behandling i form av gastric sleeve och gastric bypass.

Allvarlig fetma (35 - 40)

Ditt BMI indikerar att du har svår fetma. Om du har ett BMI på 35-39,9 har du en signifikant ökad risk att få sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, sömnstörningar, ofrivillig barnlöshet och belastningsskador. Kontakta din läkare. Överviktskirurgi kan vara lämpligt för dig. Aleris erbjuder behandling i form av operationerna gastric bypass och gastric sleeve. Kontakta oss idag för icke-bindande och gratis rådgivning om överviktskirurgi.

Mycket allvarlig fetma (40 - -1)

Ditt BMI indikerar att du har mycket svår fetma. Det finns en stor risk att du är eller kommer att bli sjuk på grund av din fetma. Du har en signifikant ökad risk för diabetes typ II, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke, sömnstörningar, ofrivillig barnlöshet och belastningsskador. Det är också många som har psykiska problem kopplat till sin övervikt. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare.
Aleris kan erbjuda behandling i form av gastric bypass eller gastric sleeve. Operationen är en hjälp att ändra din livsstil och få en bestående, normalvikt. Kontakta oss idag för icke-bindande och gratis rådgivning om överviktsoperation.

 

Funderar du på om överviktsoperation är rätt val för dig?

Vi har samlat några av våra patienters berättelser om hur de tog beslut att inte längre leva med sin övervikt; hur de upplevde operationen och hur deras vardag har förändrats efteråt. Alla har de en unik story att berätta. 

Våra patienter berättar

Våra patienter berättar

Vi har genomgått en operation

Läs våra patienters berättelser om sina upplevelser inför och efter sin överviktsoperation

Vi har gjort en överviktsoperation >

 

Gastric Bypass eller Gastric Sleeve ? 

Känner du igen begreppen men känner osäkerhet inför vilken metod som är mest hjälpsam för just dig. Nedan har vi försökt förenkla och förklara skillanden mellan de två metoderna. Självklart är det bästa att utgå från just dina förutsättningar och därför rekomenderar vi alltid en konsultation på telefon eller som ett fysiskt besök. Boka ditt första möte med en kirurgläkare idag! 

 

Gastric sleeve - en enklare metod 

En gastric sleeve operation reducerar vanligen  50-80 % av övervikten efter 1-2 år.Studier har visat att gastric sleeve bidrar till ökad livskvalitet. Gastric sleeve är en enklare och mildare ingrepp än gastric bypass. För de flesta kommer problem med överviktsrelaterade följdsjukdomar att reduceras eller försvinna efter sleeveoperationen. 

Gastric sleeve har blivit allt mer populärt de senaste fem åren. Under 2018 var det 40% av all överviktskirurgi i Sverige.

"Det är en så härlig känsla att äta idag, det tar stopp och jag känner mig nöjd." säger Pia Söderberg efter en gastric sleeve-opereration.

Gastric bypass - en beprövad metod 

Det är väl dokumenterat att denna viktnedgång är bestående. Gastric bypass metoden lämpar sig för dig med högre grad av fetma och du som har svåra besvär av halsbränna.

En gastric bypass operation gör att man får en tidig och långvarig mättnadskänsla. Efter en gastric bypass kommer den mat man äter i princip helt osmält till tunntarmen och man tvingas äta små och regelbundna måltider.

Över 90% av de som opereras hos Aleris Obesitas går ned ca 80% av sin övervikt inom 1-2 år. Metoden är beprövad med goda resultat.

 

Frågor& Svar kring övervikt 

med Kirurgläkare Joakim Öhrn 

Varför är det så svårt att gå ner i vikt?

Det är inte att banta och gå ner i vikt som är det svåra. Det är sedan när man försöker leva normalt och hålla vikten det kommer.

 

Hur stora chanser har jag att själv banta bort en etablerad fettma och hålla den vikten i fem år?

Många lyckas med att gå ner i vikt. Att behålla den under längre tid är i snitt en 1 på 20 som klarar av.  Så det är inte bara du!  Dina bantningsproblem är inte bara ditt fel,  utan beror av flera faktorer där biologi är en av de viktigaste förklaringen.

 

Vem kan genomgå en överviktsoperation?

Vi på Aleris har en nedre gräns på BMI 30. Vid läkarkonsultation avgör vi i samråd med dig förutsättningarna för en operation. Vi utgår från din totala hälsosituation. Denna konsultation kan ske via telefon eller vid ett läkarbesök.  

Jag borde ju klara att gå ner i vikt själv, eller? 

Nej, i många fall är det biologiskt. Att vi är gjorda för att skydda oss mot svält är en vanlig missuppfattning och övervikten leder då i värsta fall även till en känsla av misslyckande och skuldkänslor. Vi är inte gjorda för svält, vi är gjorda för att skydda oss mot svält. Tyvärr gör detta att vi istället inte har några bra skydd mot överflöd. Och vår värld idag är fylld av – just det – överflöd.

 

Varför kan jag inte hålla min vikt efter diet? 

Om man ändrar vanor i tid och äter mindre (och går ned i vikt) så går fenomenet tillbaka till normalnivå av sig självt. Men om övervikten är kvar en längre tid så är fenomenet inte reversibelt längre. Detta leder till att när du bantat och sedan ska leva normalt så får du en för kraftig belöning till hjärnan när du äter, ett ”sug”. Detta gör det oerhört svårt att hålla vikten efter bantning.

 

Varifrån kommer hungerkänslor och hur relaterar det till belöningsmekanism? 

Flera ämnen i vår kropp är medskyldiga i detta, däribland två kända viktiga molekyler; dopamin och ghreliner. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som bland annat stimulerar belöningscentra. När man börjar bli överviktig belönas överätande av dopaminfrisättning, man mår bättre av att äta mer.

"Operationen är det bästa jag gjort för mig själv"säger Jeanette som idag ett år efter sin operation är på återbesök på Aleris Obesitas på Sabbatsbergs sjukhus.

Läs hela Jeanettes story här 

 

På Aleris får du en kontinuerlig kontakt med dietist under hela operationsprocessen

Vi vet att 50-80 % av övervikten reduceras de första två åren vi vet också att magvolymen kan öka på lång sikt. Du kan efter 4-5 år märka en viktuppgång. Därför är det ytterst viktigt att du lägger om dina matvanor.  Uppföljning och ändrad livsstil är därför mycket viktigt för ett bestående resultat. Under din tid hos oss på Aleris obesitas kommer du att ha en tät kontakt med dietist som hjälper er genom hela processen. 

Så hjälper dietisten dig

Kostråd före och efter din överviktsoperation

Så hjälper dietisten dig i Stockholm

Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med din viktnedgång och hitta ett sunt och hållbart ätbeteende som är anpassat efter dig och din vardag. Aleris dietist hjälper dig både före och efter överviktsoperationen.

 

Kontakta mig om överviktsoperation

Jag vill bli opererad i