Före, under och efter din överviktsoperation i Stockholm

operation.jpg

På operationsdagen kommer du till oss på Aleris Obesitas Stockholm på Sabbatsbergs sjukhus och blir inskriven och vägd. Innan överviktsoperationen får du träffa narkosläkare och de kirurger som ska operera dig, allt för att du ska känna dig helt trygg och ha ytterligare en möjlighet att ställa frågor inför överviktsoperationen.

Din första kontakt med oss

Boka tid för informationsmöte, personlig konsultation eller operation via telefon, mail eller hemsida.

Informationsmöte

På kvällstid har vi informationsmöten i grupp för er som vill veta mer om överviktsoperationer eller redan har bestämt sig för en överviktsoperation.  Du får tillgång till informationsmaterial och vi skickar blodprovsremisser så att du kan ta blodprover på vårdcentral/sjukhus.

Konsultationsbesök

Boka konsultationsbesök för enskilt samtal med en läkare, undersökning samt beslut om operation. Du får också ett enskilt samtal med dietist. Operationstid bokas av en sjuksköterska som också ger dig praktisk information. Du får tillgång till informationsmaterial och vi skickar blodprovsremisser så att du kan ta blodprover på vårdcentral/sjukhus.

Telefonkonsultation

Om du bor långt utanför Stockholm eller av annan anledning har svårt att komma till ett konsultationsbesök erbjuder vi även telefonkonsultation. Samtalet med läkaren avgör om det räcker eller om det ändå krävs ett läkarbesök.

Operationsdagen

Före operationen

På operationsdagen kommer du till oss på Aleris Obesitas Stockholm på Sabbatsberg på avtalad tid och blir inskriven och vägd. Innan överviktsoperationen får du träffa narkosläkare och de kirurger som ska operera dig, allt för att du ska känna dig helt trygg och ha ytterligare möjlighet att ställa frågor inför överviktsoperationen. En sjuksköterska går igenom praktisk information och förberedelser med dig.

Under operationen

Under överviktsoperationen är du sövd. På operationssalen arbetar ett mycket kompetent team med lång erfarenhet. Här blir du omhändertagen av erfarna kirurger och operationssjuksköterskor samt ett narkosteam bestående av narkosläkare och narkossjuksköterskor. Operationen sker med så kallad laparoskopi, det vill säga titthålskirurgi, som endast efterlämnar några små ärr på buken. Hela överviktsoperationen inklusive procedurer före och efter själva ingreppet tar ca en och en halv timme. 

Efter operationen

Efter ingreppet kommer du till vår uppvakningsavdelning där vårdsköterskorna tar hand om dig. Du är under observation i två timmar. Redan inom de två timmarna ska du vara uppe på benen och promenera försiktigt samt börja dricka vatten. En kort operationsprocess samt att du är uppe och går tidigt efteråt minskar risken för komplikationer.

Du stannar på vårdavdelningen en natt och åker hem dagen efter. 99% av våra patienter mår så bra dagen efter operationen att de kan gå hem redan vid lunch.

Det kommer att finnas andra patienter på vårdavdelningen tillsammans med dig, detta skapar möjlighet till samtal och du har chans att hitta vänner för livet. Alla patienter sover över till dagen därpå.

Dagen efter operationen

Innan hemgång serveras du anpassad frukost, mellanmål och lunch enligt våra kostrekommendationer. 

Under förmiddagen får du gruppinformation av dietist och läkare om vad du bör tänka på den närmaste tiden vad gäller medicinering, sårvård, egenvård, diet, fysisk aktivitet och uppföljning. Du ansvarar själv för att ta de blodförtunnande sprutorna de första tio dagarna efter operationen. Vi visar hur du tar dessa. Om allt känns bra för dig skrivs du ut efter lunch och får åka hem. Du får också med dig ett sjukskrivningsintyg hem.

Uppföljning enligt vårt supportprogram

Du har under hela det första året tillgång till läkare, sjuksköterska och dietist. Tveka aldrig att kontakta oss. Följande avstämningar ingår dessutom enligt vårt supportprogram:

  • Du får direktnummer till vår kirurgjour  och vår dietist som i princip är tillgängliga dygnet runt.
  • Återbesök hos sköterska och dietist efter två veckor för borttagande av agraffer och återkoppling kring hur det går med maten. Bor du långt bort kan du ta bort agrafferna på din vårdcentral. Då ringer dietisten upp dig istället.
  • Återbesök eller telefonuppföljning med dietist 3-5 månader efter operationen, om du vill. Besök bokar du själv.
  • Ett års kontroll: Kontroll av blodprover och du väljer sedan själv om du önskar brevsvar, telefonkontakt med läkare eller återbesök hos läkare och/eller dietist.
  • När du mår bra rapporterar vi över dig till din husläkare för årlig uppföljning.

 

Stöd även via appen BariBuddy

Till din hjälp finns en app som hjälper dig hålla reda på det praktiska. Appen heter BariBuddy och via oss får du tillgång till den i två år. Läs mer

Konsultation hos Plastikkirurggruppen

Vi samarbetar med Aleris Plastikkirurggruppen där några av Sveriges mest erfarna och kunniga plastikkirurger arbetar. Om du efter operationen vill ha en personlig konsultation med dem hjälper vi dig med det. 

Ladda ner patientinformation om Gastric sleeve och Gastric bypass

Gastric bypass Stockholm (pdf)

Gastric sleeve Stockholm (pdf)